Afbakken

Het afbakken van mijn brood is heel simpel, maar wel afhankelijk van de oven die u heeft. Het brood is door mij al voldoende gebakken, dus gewoon gaar en lekker om direct te kunnen eten. Waar het om gaat is dat de korst bij het nog eens afbakken lekker knapperig wordt en meestal mooi goudbruin kleurt. De algemene richtlijn is: 6 tot 12  te snel of ongelijkmatig, verlaag dan de oventemperatuur naar 200 graden. Duurt het te lang voordat het brood kleurt, verhoog dan de temperatuur naar 240 graden. Dit is een kwestie van uitproberen.

Als u het voorgebakken brood hebt ingevroren, haal het dan uit de vriezer terwijl uw oven opwarmt. Zo kan het alvast beginnen met ontdooien. Als je oven goed is voorverwarmd, bakt u het brood in 6 tot 16 minuten af. Bij het afbakken van bevroren brood is de kracht van de oven nog belangrijker. Stokbroodjes duren gemiddeld niet langer dan 6 minuten, maar grotere broden kunnen best 16 minuten nodig hebben om mooi te kleuren en van binnen te ontdooien. Als het brood na het afbakken in de kern nog bevroren is, laat het dan de volgende keer eerst langer ontdooien voordat u het afbakt.

Het brood moet vervolgens minstens een half uur afkoelen op een rooster voordat het aangesneden kan worden. Hierdoor komt ook de smaak veel beter tot zijn recht.